Конфликтът с Кюрдска работническа партия заплашва да запрати страната в нова гражданска война

В последните седмици ако човек иска да се разходи по определени пазари в Турция, трябва да носи със себе си тапи за уши. На всеки няколко минути от монтираните високоговорители гръмват политически речи или музика. В Турция предизборната битка се води на особено висок глас, коментира германското списание „Spiegel”.

 

В неделя в страната ще се избира нов парламент и ново правителство. Последните избори бяха преди пет месеца. На 7 юни управляващата от 2002 година Партия на справедливостта и развитието за пореден път спечели най-много гласове, но пък изгуби абсолютното си мнозинство. Коалиционните преговори се провалиха и така беше назначен повторен вот.

Още по темата

 

Това беше тежко поражение за „султан” Ердоган, коментира германското издание „Фокус”. Неговото огромно желание да промени Конституцията и да стане едновременно президент и премиер така и не се изпълни.

 

Като държавен глава той е задължен да пази неутралитет, но не просто не го прави, а дори агитира за ПСР. Според него резултатът от предните избори, който отне абсолютното мнозинство на партията му, е бил „грешка”, която сега турците трябва да „коригират”. Въпреки гръмките призиви, които отправя, той усеща, че губи подкрепата на народа си. Това показват и последните проучвания на общественото мнение.

 

Междувременно, в страната цари хаос. Разпаленият наново конфликт със забранената Кюрдска работническа партия заплашва да запрати страната в нова гражданска война.

 

Според експерта по турските въпроси Удо Щайнбах Ердоган е дал допълнителна искра на кюрдския конфликт, тъй като така се е надявал да обедини турския народ зад себе си. Сметката му обаче явно не е излязла и вместо това сега турците обвиняват своя лидер за ескалацията на напрежението, коментира Щайнбах. 


Подкрепата за него започва да се руши дори в неговата собствена партия, която доскоро му беше вярна. Все повече членове на ПСР започват внимателно, но отчетливо да се отграничават от Ердоган. 

 

И ако на повторните избори партията не успее да събере абсолютно мнозинство, модерният напоследък скептицизъм спрямо Ердоган ще нарасне още повече.