Ивелин Христов получил фактура за 143 лева

 

Драстично високи сметки за ток получиха абонати на „Енерго-Про” от Добрич. В някои от случаите става въпрос за 100 пъти по-високи сметки.  От дружеството са подменяли електромери, без да уведомят навреме клиентите си и не дават обяснение, как са натрупани огромните сметки.

 

За смяната на електромера Боряна Маркова разбира едва когато през август получава две писма. „Пишеше, че е сменен електромера заради тъмен дисплей и че имам фактура със начислена сума 160 лева за плащане”, обясни тя. Преди смяната месечните сметки на Боряна са били между 40 и 70 лева. „Подадох  жалба. Казаха ми, че до 24 септември трябва да получа отговор по тази жалба, но все още няма такъв”, обясни тя.

 

Още по-драстичен е случая с Ивелин Христов. Отново през август е подменен електромерът на вилата му. От дружеството искат той да плати 143 лева. „Баща ми от около две години не живее на този адрес и консумация почти нямаме. През лятото обикновено плащаме до 1-2 лева на месец”, разказа той.

 

И в двата случая подмяната е станала в отсъствието на абонатите и без свидетели при съставяне на  протокола.

 

Макар и със забавяне от  „Енерго-Про” отговориха, че и в двата случая е извършена проверка. На Боряна фактурата е преизчислена и трябва да плати не 160 лева, а 111 лева и то за два месеца. Сметката на Ивелин е отменена изцяло, но едва след намесата на Нова телевизия.

 

Репортер: Мария Добрева