Появи се информация, че има членове на секционни избирателни комисии, които са отказали да се явят

 

Появи се информация, че има членове на секционни избирателни комисии, които са отказали да се явят на балотажа заради случилото се в зала „Арена Армеец” миналата седмица.

 

"Подобни сигнали не са постъпвали. Нормално е те да постъпят в общинските избирателни комисии, които да предприемат необходимите действия”, уточни пред Нова телевизия говорителят на ЦИК Александър Андреев.

 

"Във вчерашния ден имахме сигнали, но те бяха свързани с различни общински избирателни комисии в цялата страна и считам, че не е масово явление, а става въпрос за отделни случаи”, поясни Андреев.

 

Що се отнася до организацията по приема на протоколите на балотажа, той коментира, че са проведени работни срещи, за да се обсъдят всички въпроси, свързани с процеса по приемането им. ЦИК е дала своите предложения и е изразила готовност да съдейства на общинските избирателни комисии при нужда. 

 

Към 10.00 часа постъпилите сигнали за нарушения в ЦИК са много малко – около 7. Те са предимно по телефона, има и една писмена жалба, която е подадена от местна коалиция и е свързана с това, че секретарят на общинската избирателна комисия в Петрич е гласувал в изборното помещение, но не в кабината за гласуване, информираха от ЦИК.

 

Между 10.30 и 11.00 часа ще излязат и първите данни за избирателната активност на втория тур на изборите. Сайтът на ЦИК работи.