Тримата съсобственици дадоха показания за инцидента

 

Смъртоносният пожар в Румъния. Тримата собственици на клуба бяха изправени пред главния прокурор. Те ще отговарят за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице и нанасяне на тежки телесни повреди. Един от задържаните остава в ареста. Междувремено днес от раните си почина още едно момче, с което броят на жертвите достигна 31-а.

 

Още по темата

Само на метри от мястото на трагедията, Василе вижда целия ужас от прозореца на дома си.
„Линейките бяха навсякъде, виждах телата на загиналите на 10 метра от дома си. Наистина беше страшно”, спомня си Василе.

 

Страшно е и видяното и запечатаното от десетките телевизонни екипи в първите часове след трагедията. Видяла с очите си ужаса след 11 септември, Алесандра Стоическу, е виждала много. Но това я разтърсва из основи.


„Една от майките разказа как детето й се обадило секунди преди да загине и само успяло да каже: "Мамо, не мога да се измъкна от тук! Не мога да издържа повече!"… Това били послените му думи”, разказа Алесандра Стоическу.


Истински страшното обаче виждат очите на стотиците спасители. Пожарникарят Думиник Михай говори трудно за преживяното, той е сред първите, които идват на помощ.


„Не беше страх, защото като пожарникари, ние сме обучени да не се поддаваме на това. Но гледката ме шокира. Бях виждал подобно нещо само по филмите. Но никога - с очите си”, разказа пожарникарят Думиник Михай.


Тази нощ никога няма да забрави и Дину Адриан - шефът на специалния спасителен отряд.


„Последните двама души, които открихме, бяха мъж и жена, намерихме ги в тоалетната, бяха се опитали да дишат през дупката на тоалетната чиния. Бяха мъртви. В такива ситеации си казвам, че всичко ще бъде наред, че това е моят дълг, че съм обучен за това и че съм тук, за са помогна на тези хора”, разказа Дину Адриан - шеф на специален спасителен отряд.


„Просто се стегнах и поведох екипа си напред, така че да спасим възможно най-много хора”, разказа пожарникарят Думиник Михай.


Тази нощ екипът на Думиник успява да спаси от пламъците 60 души. А пред дома на Василе продължават да се стичат хора. Днес през призореца си, той вижда не безжизнени тела, а хиляди, които идват да се поклонят пред паметта на загиналите.


„В този случай говорим за корупция, която убива хора. Предполагам, че някой е подкупил някой дребен чиновник, за да гледа на другата страна и да не види, че клубът няма необходимте аварийни и изходи, нито противопожарна система. Хората, които са по улиците сега, не искат да видят просто как трима души отиват в затвора. Това не е достатъчно, няма да върне мъртвите обратно”, коментира Алесандра Стоическу, журналист в телевизия „Антена 3”.

 

Алесандра, която освен журналист, е и председател на фондация, която набира средства за пострадалите хора и техните близки, ни разказа, че дарителската кампания на медиите в Румъния вече събрала над 1 млн. евро в помощ на тези хора. Едно от семействата, които ще получат средства от фондацията, са петте деца на чистачката на клуба, която загинала, докато била на работа, при положение че не е трябвало да бъде на смяна. Освен това жената работила в клуба без трудов договор.

 

Повече по темата гледайте във видеото.