Той предлага горната граница да се определя като процент от заплата на шефа на НС

 

„Един регулатор е независим, но независимостта не означава, че сам си определяш заплатите както искаш. За мен трябва да има горна граница. Иначе представете си какво може да се случи”, заяви в студиото на „Здравей, България” Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок. Повод за изказването му са заплатите в регулаторите и по-специално - в Комисията за защита от конкуренцията.


„Ние предлагаме горната граница на възнагражденията в регулаторите да се определя като процент от заплатата на председателя на Народното събрание”, поясни той.

 

По думите му в регулатора раздавали бонуси, които Комисията не желае да оповести.


„Бонусите за БНБ преди фалита на КТБ ги знаем, а за Комисията за защита от конкуренцията не знаем какви бонуси получават. В момента в БНБ няма таван на заплатите”, възмути се той и добави: „Затова и водим дело пред Върховния административен съд”. Причината за делото: "Не им дават отговор на въпроса какви са допълнителните възнаграждения, които служителите на БНБ получавали 6 месеца преди фалита на КТБ".


„Заплатата на финансовия министър със сигурност е по-ниска от шефа на БНБ, която по спомен е около 16 000 лева”, добави Мартин Димитров и попита: „Чия работа е по-отговорна?”


„За да имаме ред в държавата, трябава да има таван на възможното възнаграждение в регулатора. Има записан минимум, но не и максимум. Иска ми се за всички регулатори да има ясен таван на заплатите”, поясни депутатът от Реформаторския блок.


По думите му съдът е дал 14-дневен срок на КЗК да отговори на искането им за обществена информация.


„Да запазят част от достойнството си и да отговорят на нашето искане”, призова Димитров.


Целия разговор гледайте във видеото.