Въвеждат нов предмет "Технологии и предприемачество"

 

Първолаците ще се учат да пишат есемеси в часовете по български. Текстовите съобщения обаче трябва да са написани на кирилица. Това е само една от промените, заложени в новата учебна програма за първи клас. 

 

Най-голямата промяна, очакваща първолаците от догодина, е появата на новия предмет

Още по темата

"Технологии и предприемачество". В часовете по него децата ще учат как да купуват и продават, как да търсят информация в интернет и как да разбират рекламите. 


Учителите признават, че технологиите са неизменна част от ежедневието дори на най-малките ученици. А Михаела ни показва, че вече знае как да праща есемеси на баща си. 

 

Онлайн общуването на кирилица вече официално е част от новата учебна програма на първолаците. Чрез телефоните си децата ще упражняват родния език. Според учителите децата не са подготвени и за другата новост - търсене на информация от дигитални речници. 

 

Родителите са доволни, че интернетът и мобилните телефони ще са неизменна част от учебния процес на децата им. В новия предмет "Технологии и предприемачество" е заложено първолаците да се запознаят с парите и стойността на стоките. Чрез игри учениците ще влизат в ролята на купувачи и продавачи.

 

Промяна има и в часовете по математика. Ако досега децата са събирали и изваждали само до 20, то от следващата година те ще трябва да смятат с десетици до 100. Часовете по математика обаче остават същия брой - по четири на седмица. Това, което тревожи родителите, е малкият брой на часовете по физическо възпитание и спорт - само два на седмица.

 

От следващата учебна година първолаците ще учат и с една седмица повече от досега - за сметка на лятната си ваканция.

 

Репортер: Ивомира Пехливанова