Австралиецът Джок Полфрийман излежава 20-годишна присъда

Българският Хелзинкски комитет взе решение индивидуалната кандидатура на австралиеца Джок Полфрийман да бъде отстранена, а номинацията да остане единствено за Българско затворническо сдружение за реабилитация, съобщиха от организацията.  

Още по темата

 

"В сдружението членуват много хора, които са се посветили на това, да помагат на лишените от свобода не само чрез защита на правата им, но и като насърчават тяхното превъзпитание, защото само така при връщането им в обществото те могат да бъдат продуктивни негови членове", коментират от БХК и добавят: 

 

"Номинацията на Джок Полфрийман бе изцяло базирана на дейността му, като активист за правата на затворниците и по никакъв начин нямаше за цел да оправдава престъплението му или да омаловажава живота на Андрей Монов. Съжаляваме искрено, че с допускането на номинацията допринесохме за засилването на скръбта на роднините и приятелите на жертвата".

 

Номинацията на австралиецът, който излежава присъда заради убийството на студента Андрей Монов, предизвика масово възмущение. Десетки граждани се събраха пред сградата на БХК в четвъртък следобед, за да изразят несъгласието си с номинацията. Директорът на БК Красимир Кънев обаче заяви: „Не можем да я махнем, защото така ще изменим на нашите принципи да не дискриминираме хората”.