Пристигането на автобусите обаче ще затруднят движението в столицата

 

Полицаи от цялата страна пристигат в София на национален протест. Това ще затрудни движението в столицата. Очаква се автобусите от страната да влязат от бул. „Цариградско шосе” и от бул. „Ботевградско шосе” и входа на София откъм Княжево.  


От синдикатите се заричат, че това ще бъде най-големия протест от много години насам. Оттам обясниха, че въпреки желанието да се включат в протеста, служителите няма да напуснат работните си места. Това потвърдиха и от Синдиката на охранителите в затворите, обяснявайки че едва една трета от тях ще могат да се включат в протеста, защото останалите са на работа.

 


Протестът ще се проведе пред Народното събрание и ще приключи около 17 часа.


Около 1000 души се очакват от Плевенско, 340 от Смолян. Участници ще има от Златоград, Рудозем, Мадан. От Пловдив се очакват около 250 души, от Бургас също близо 250 души, като оттам участие са заявили 5 автобуса, един от които ще бъде само със служители от „Пожарна безопасност”. 200 души се очакват от Варна, 130 от Габрово.

 

 

Голяма част от служителите на МВР ще тръгнат към столицата и с личните си автомобили.
„Основната ми заплата е 465 лв., но около 1000 лв. вземам чисто на месец. Те се получават от т.нар. „основно възнаграждение”, процент „прослужено време”, средства за храна. Съгласно промените, които искат, новозапочналия колега няма да получава парите за прослужено време до края на службата си, което е неравонпоставено за работата, която вършим”, коментира Иван Мусков от Криминалната полиция в Плевен с 20 години стаж.


Той обясни, че полицаите искат да постигнат диалог и преложенията за орязване придобивките на служителите в Сектор „Сигурност” да бъдат премахнати поради това, че са предложени за промяна без да има предварително обсъждане.


Пет автобуса ще тръгнат от Пловдив.


„Имаме сигнали за готвени провокации, но ще направим всичко възможно да не се поддадем на тях”, коментира Васко Димитров от Синдиката на служителите в МВР.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортери: Ева Костова, Надя Ганчева, Рада Богданова, Екатерина Николова, Благой Бекриев

 

Очаквайте специалното студио на Новините на Нова от 13 до 14 часа. Репортерите на Нова телевизия ще бъдат на живо от протеста. Следете случващото се на протеста в NovaNews.bg, на Фейсбук страницата на Новините, и на живо през Kamerite.bg.