Трима неуспели кандидати за кмет оспорват резултата от вота на 25-и октомври

 

Делата за касиране на изборите във Варна започват днес в Административния съд в града. Трима неуспели кандидати за кмет оспорват резултата от вота на 25-и октомври. Това са Кирил Йорданов, Данаил Папазов и Анелия Клисарова.


16 жалби пък са подадени срещу легитимността на изборите за общински съветници. Сред недоволните са БСП, АБВ, коалициите, подкрепящи Кирил Йорданов и Данаил Папазов, както и отделни неуспели кандидати. Съдът разглежда твърдения за подправени резултати и дори за това, че всички бюлетини, ползавани на изборите във Варна не отговарят на законния образец.


„В образеца кръговете са с диаметър, равен на диагонала на квадратчето и цифрата е изписана в средата на кръгчето, така че ако бъде поставена отметка, той да е видим. Ние гласувахме реално в бюлетини, в които кръгчетата бяха по пет на ред, много малки и реално кръгът обхващаше цифрата, която беше изписана много дебело и удебелено”, коментира Веселин Балкански.


„Такова дописване в протоколите и то несъответстващо на закона, досега поне аз в избори, които съм наблюдавал, няма. Освен това преференциите въобще не са отчитани”, коментира Николай Недков.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Искра Урумова