Имен ден празнуват Виктор, Виктория, Минчо и Минка

 

Православната църква почита Свети Мина - покровител на семейството. Тази нощ десетки пренощуваха с надеждата за по-добро в манастира „Свети Мина” край София.


Всяка година хиляди хора се стичат там, за да запалят свещ за здраве и да се преклонят пред чудотворната икона на светеца. Вярва се, че той сбъдва молитвите, а болните получават изцеление. По традиция още от сутринта много миряни търпеливо изчакват реда си, за да се докоснат до иконата. Имен ден празнуват Виктор, Виктория, Минчо и Минка.

 


Голяма част от хората нощуваха в манастира „Св. Мина” и така да измолят своето чудо. Иконата на Свети Мина се смята за чудотворна, а свещениците тук разказват, че всяка година стават свидетели на нови чудеса.


Празничната литургия днес ще бъде водена от Великотърновския митрополит Григорий. Ето и някои от поверията в манастира. Ако жена иска да зачене син, трябва да остави дрешка в син цвят, ако желае да има момиченце, то бебешката дрешка трябва да бъде розова. Ако девойка си търси жених, то трябва да остави булчински венец.


С ръка върху ръката на Свети Мина - така вярващите отправят молитвите си за чудо. Малко преди полунощ дворът на храма се изпълни с деца и възрастни.


Едно от семействата казва, че Свети Мина е закрилник на фамилията им. Причаната - детето им е кръстено на него и празнува имен ден.


Тук е и 10-годишният Любо, страдащ от тежка форма на детска церебрална парализа. Часове след раждането му Свети Мина се явява в съня на майка му, за да ѝ даде кураж.


„Чудотворната икона е тук от началото на 50-те години на миналия век. Нарисувана е от руския художник малецки. Светията му се явява на сън и пожелава да бъде нарисуван и иконата му да бъде внесена в манастира. Оттогава до ден днешен чудесата, които се случват пред образа на светия великомъченик Мина, не секват. Чудеса на изцерение, на тежко болни хора, бездетни семейства се сдобиват с рожба след дълго чакане”, разказва Протоерей Борис Петров - игумен на манастира.


Десислав и Виктория идват от Костинброд всяка година за празника. В деня на светеца се сбъдва мечтата им - да станат родители.


„Осиновена е и точно на тази дата ни се обадиха, че сме одобрени за осиновяване и за първи път я видяхме на този ден преди 4 години и оттогава идваме тук”, разказва бащата Десислав.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Ивомира Пехливанова