Осъденият за убийство австралиец проговаря от затвора

 

Смъртни заплахи и натиск. Това е версията на осъдения за убийство Джок Полфрийман за оттеглянето на скандалната му номинация за човек на годината. 

 

Миналата седмица австралиецът, който излежава 20-годишна присъда в затвора, беше номиниран в класация на Българския хелзинкски комитет, което предизвика вълна от

Още по темата

недоволство.

 

Днес в интервю за Нова от затвора Полфрийман обяви, че експертите на Комитета били заплашвани и че той и затворническото сдружение, което представлява, заслужават номинацията. 

 

Осем години зад решетките, стотици изписани молби и жалби на затворници, изучаване на българското законодателство - така минава ежедневието на австралиеца. 

 

Широкият обществен отзвук през последните дни срещу номинацията, започналите протести на близки и приятели на смъртоносно ранения с нож през 2007 г. Андрей Монов, Полфрийман обясни с болката от загубата. Тълкува обаче реакцията на всички останали като нежелание да се даде шанс на такива като него да се променят. И още - протестиращите не искали да признаят, че затворниците са част от тази държава, твърди Фрийман. В тази връзка той направи аналогия и между отказа да го екстрадират, а в същото време - нежеланието да го виждат и чуват в България. 

 

Номинацията за човек на годината не променя размера на присъдата, припомня Полфрийман. Не променя и обстоятелствата около убийството, чието извършителство австралиецът ще продължи да оспорва. 

 

Още от интервюто с осъдения австралиец гледайте утре в "Здравей, България"!