Името на главния прокурор беше замесено в скандал с разговор между две бивши съдийки

 

Главният прокурор с коментар за изтеклите записи, в които две съдийки говорят за "опраскването" в съдебната система. Според Цацаров изнесените в сайта "Биволь" разговори са незаконни, не са от СРС-та, а са записани от някой от участниците в тях.  Има ли политическа намеса в съдебната система? 

Още по темата

 

Двете жени от записа, твърди се, са известни съдийки - Румяна Ченалова и Владимира Янева. Смята се, че записът е правен на 19 февруари тази година. А в него пък се казва, че човек на име Бойко (предполагаемо Борисов) е поръчал на главния прокурор една от участничките в разговора да бъде "опраскана". 

 

За срещи с премиера главният прокурор не отрича. Категорично отхвърли обаче твърденията, че  премиерът е оказвал натиск Владимира Янева да бъде „опраскана”.

 

В момента бившата председателка на Софийския градски съд Янева е подсъдима за цитираната в разговорите афера - така наречената афера "Червей" - за незаконни разрешителни за подслушвания в МВР. Бившата й заместничка Румяна Ченалова пък е с досъдебно производство за престъпление по служба - за съдебен рекет срещу френски бизнесмени- така наречената сага "гнили ябълки". Именно Ченалова Цацаров заподозря като възможен автор на изтеклите четири части от разговори.

 

Според главния прокурор разговорът е "удобно накъсан на части, за да произвежда сензации". И не отразява истината.

 

Румяна Ченалова не пожела да застане пред камерата ни, но в разговор с репортер на Нова не отрече участие в изтеклите записи. Възмути се обаче, че главният прокурор я обвинява, че тя е записвала.

 

А от думите на Сотир Цацаров стана ясно, че прокуратурата проверява кой е правил записа, но не и има ли наистина търговия с влияние и преплитане на изпълнителната и съдебната власт. 

 

Междувременно, премиерът Борисов ще бъде поканен да дава обяснения по случая на Янева пред Висшия съдебен съвет. Магистратите обаче отхвърлиха предложението за специална комисия, която да се заеме с проверка на твърденията от изтеклите разговори.

 

По-късно висшите магистрати решиха да не правят специална комисия, която да разследва търговия с влияние. 

 

Но пък обмислят да извикат премиера  в етичната комисия. Борисов не е длъжен да ходи, защото ВСС няма формална власт да го задължи. А председателят на самата етична комисия също е герой от записите.  

 

От пресслужбата на премиера засега отказват всякакви коментари по темата. 

 

Видео: БГНЕС