Прокуратурата проверява кой е правил записа, но не и има ли политическа намеса в съдебната система

 

Главният прокурор с коментар за изтеклите записи, в които две съдийки говорят за "опраскването" в съдебната система. Според Цацаров изнесените в сайта „Бивол” разговори не са от СРС-та, а са записани незаконно, вероятно от някой от участниците в тях.


Прокуратурата ще разследва как са изтекли записите, но не и има ли политическа намеса в съдебната система, каквито твърдения съдържат те.


На записа има две жени, има двама мъже, има и едно куче. Общо взето, което е най-добросъвестният участник в тази история”, коментира главният прокурор Сотир Цацаров.


Двете жени, твърди се, са две известни съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева. Записът, твърди се, е правен на 19-ти февруари тази година. А в него пък се твърди, че човек на име Бойко, предполагаемо Борисов, е поръчал на главния прокурор една от участничките в разговора да бъде „опраскана”.


„Четвъртък Бойко на Министерски съвет вика Христо Иванов и му казва: „Иди там и виж, занимай се с тия съдийски разрешения за СРС-та. И виж какви са нарушенията и постави въпроса пред ВСС. Сряда вечерта се вижда с главния прокурор и му казва да ме опраска…”, разказва Владимира Янева.


По това време Владимира Янева вече е остранена от длъжност с решение на ВСС, по искане на главния прокурор. Скандалът бележи разгара на аферата "Червеи"- за незаконно подслушване на информационния масив на МВР. Какво си спомня с днешна дата самият обвинител номер едно:


„Не отричам че съм се срещал с премиера в понеделник сутринта тази седмица и в сряда. Не отричам че се срещам с премиера. Среща с премиера на тема Владимира Янева не е имало. Натиск, искане, молба не е имало. На вашите въпроси - оказвал ли е премиерът натиск, молба, да бъде Владимира Янева „опраскана” – не, категорично”, заяви Сотир Цацаров.


В изтеклите през сайта „Бивол” разговори, съдийката Янева продължава разказа си - вече за нейна среща със Сотир Цацаров, в която той обещал:


„И ще гледам да завоалирам нещата, така че ако има някакво нарушение, все едно теб са те подвели”, казва още Владимира Янева.


Според разказа на Янева, малко по-късно Съюзът на съдиите скача в нейна подкрепа, а Борисов смекчава тона. За което, по думите и свидетелстват мисериозни смс-и и съобщения по Viber.


„И пускам на Бойко един SMS. И му пиша така. Значи той е в Брюксел. Не съм, извинявайте, не съм нарушила закона. Не минават и три минути и ми звъни Митко Узунов. „Имаш ли Вайбър?” Казвам: „Имам Вайбър”. Нали знаеш, че Митко Узунов е неговия човек в Съвета и с който комуникира и за всичко той му отговаря”, добавя Янева.


Не минават и три минути, звъни ми Митко на Вайбъра и ми казва: „Току-що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш. Това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-е години. Въобще да не го мислиш да не се притесняваш”.


„Дали съдия Янева говори за това изказване, и това ли е човекът от брюксел можем само да гадаем. Факт е, че записите са базирани само на нейните разкази и преразкази на разговори с трети лица. В четвъртия запис, изтекъл в последните дни, са замесени и имената на няколко от членовете на ВСС, включително и на шефа на етичната комисия Ясен Тодоров, който по принцип би трябвало да води проверката срещу Владимира Янева”, каза тогава премиерът Бойко Борисов.


„Ясен Тодоров ми звъни във вторник и казва: „Влади, трябва да се видим”. Виждаме се с Ясен и той ми каза: „Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин теб да не те закачаме”, разказва Владимира Янева.


Фактите: към днешна дата Владимира Янева е подсъдима за незаконни разрешителни за подслушвания по аферата „Червей”. Бившата й заместничка Румяна Ченалова пък е с досъдебно производство за престъпление по служба - за съдебен рекет срещу френски бизнесмени, т.нар. „сага с гнилите ябълки”. Прокуратурата поиска ареста и, но в крайна сметка бившата съдийка е на свобода срещу 8 000 лева гаранция.


„Записите са разговор между две дами – едната е с образувано досъдебно произвоство срещу нея, а втората е привлечена като обвиняема. Едната е и подсъдима, другата засега привлечена като обвиняема засега по едно досъдебно производство. Може би думата "засега" и в някои събития, които ще последват следващите седмици се крие и една от причините за скоростното появяване на тези записи", коментира още Сотир Цацаров.


Какви са тези очаквани събития, главният прокурор не уточни. Но и не скри подозренията си, че именно Ченалова е възможният автор на изтеклите досега 4 части от разговори.


Румяна Ченалова не пожела да застане пред камерата ни, но в разговор с репортер на Нова не отрече участие в изтеклите записи. Възмути се обаче, че главният прокурор я обвинява, че тя е записвала. А от думите на Сотир Цацаров стана ясно, че разговорът е цитирам „удобно накъсан на части, за да произвежда сензации”. Прокуратурата проверява кой е правил записа, но не и има ли наистина търговия с влияние и преплитане на изпълнителната и съдебната власт.


Повече по темата гледайте във видеото.