Пламъците вече са овладяни

 

Пожарът в Родопите вече овладян! Няма опасност за хората. А източникът на огъня - вероятно китайски фенер е подпалил гората над Смолян.  

 

"Страшно е. Виждаш го на метри от теб. В момента доколкото разбрахме тук ще има дежурни. Ще бъдат цяла нощ и при евентуален проблем и разразяване на пожара ще ни евакуират", споделя Петя.  

 

И макар под стрес и страх, живеещите в къщите най-близко до пожара все пак намериха сили да заспят.А през това време десетки пожарникари, горски и военни се готвеха за нощна схватка с огъня. 

 

Дори и по фронтовете на пожара, където гасенето е извършено преди денонощие, все още могат да се видят подобни тлеещи огнища, а навсякъде в гората има задушлив дим.

 

Заради силно пресеченият терен и днес пожарните коли не можаха да стигнат до огъня. Гасенето ставаше с подръчни средства - тупалки и пръскалки. Помощ на аварийните екипи втори ден оказваха стотици доброволци. Сред тях бе и Александър


„Просто считаме, че това е наш дълг. Поне аз така го възприемам затова съм станал доброволец с каквото мога да помагам на хората на града", заяви той. 


Оглед на пожара днес направиха и следствените органи. Най-тиражираната засега версия за причината му е запален китайски фенер, който бил пуснат над гората.

 

Репортер: Анелия Веселинова