Полицията официално разпространи снимката на заподозрения

 

Координираните нападения са извършени от седем души, съобщи прокурорът на Париж в неделя следобяд. Всички са мъртви, като шестима от тях са се самовзривили, а един е бил убит от полицаите в концертната зала "Батаклан".

 

Малко по-късно през деня обаче полицията във Франция разпространи снимка на още един заподозрян за атаките, който е обявен за издирване. 26-годишният Абдеслам Салах е роден и живее в Белгия и е наел едната от двете използвани при нападенията коли. Във видеопосланието, в което "Ислямска държава" поема отговорност за атаките също се споменава за осем извършители на координираните атаки.
 
Един от нападателите в "Батаклан" вече е идентифициран, благодарение на намерен пръст и оставени отпечатъци. Става дума за 29-годишния френски гражданин Исмаел Омар Мостефай.
 
"Съдебното му досие съдържа осем осъждания между 2004 и 2010 г., но никога не е лежал в затвора. През 2010 г. влиза в списък със заподозрени за радикално поведение. До този момент обаче не е бил замесен в организирана терористична мрежа", съобщи прокурорът на Париж Франсоа Моленс.


 Предполага се, че Исмаел Омар Мостефай е прекарал няколко месеца в Сирия през зимата на 2013 и 2014 г. Разследващите са открили негови следи в Турция, откъдето вероятно е минал.

 

Общо 7 души от неговото обкръжение, сред които баща му и брат му са, задържани от френската полиция.

 

Сирийската връзка е налице и при терористите край "Стад дьо Франс". До едно от телата там е намерен сирийски паспорт. Притежателят му бил регистриран като бежанец в няколко европейски страни. Пристигнал с малък плавателен съд от Турция на гръцкия остров Лерос, потвърдиха официално властите в Атина. Дни по-късно е преминал през сръбския граничен пункт Прешево и е стигнал до хърватски бежански лагер в Опатовац, откъдето продължава през Унгария към Австрия. Според хърватските власти обаче той не фигурирал в списъците на Интерпол. Въпросът е ключов, защото ако се окаже, че някой от терористите е проникнали в Европа заедно с бежанци, това би променило сериозно дебатите за приема на мигранти на континента.
 
Междувременно, в изоставения от терористите автомобил в парижкото предградие "Монтрьой", бяха открити много оръжия.
 
 Следата на нападателите води към Белгия, където са задържани най-малко седем души. Според бегийските власти в атентатите са участвали двама французи, които живеели в Брюксел.
 
Медицински източници съобщават, че двама от извършителите са на възраст между 15 и 18 години.