По думите ѝ не всички решения, които ни се дават отвън, са панацея

 

„Очевидно има война на световете. Ние можем да си представяме, че изповядваме ценности, които са върха на ценността, да си представяме, че за нас те са най-важните, но не знам защо си представяме, че и на други хора те са толкова важни. Очевидно практиката и животът опровергават, че нашите ценности са важни за тези хора. Една от заблудите е, че бежанците вървят заради тези ценности към Западна Европа”, коментира в студиото на „Здравей, България” лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева по повод атентатите във Франция.


„Важният въпрос е какво може да се направи оттук нататък. А това включва да се успокоят хората, да им се създаде надежда и устойчивост”, добави тя.


Според нея процесите не текат в самите религии.


„Те текат в един микс – политико-религиозен. Когато политици в най-големите страни в битка за територии и за ресурси, и за пари и влияние върху народи, започват да използват религията като средство. Според мен трябва да запомним едно – 25-те години преход и почти десетте години присъствие в ЕС, трябва да ни покажат, че не всички решения, които ни се дават отвън, са панацея, че трябва да мислим със собствените си глави какви са нашите интереси и какво би могло да ни съхрани”, добави Татяна Дончева.


Целия разговор гледайте във видеото.