Реална опасност от атентат у нас няма, но все пак са въведени допълнителни мерки за сигурност

 

От МВР съобщиха, че нито един от терористите, окървавили сърцето на Европа, не е минавал през нашата страна. Реална опасност от атентат у нас няма, но въпреки това е въведен специален режим на сигурност.

 

Френският лицей в София се охранява от полицията още от събота. Охраната е денонощна.  „Аз лично не се притеснявам, защото е направено всичко необходимо от събота насам”, призна Галя Атанасова, чийто деца учат в лицея.

 

Всички училища, църкви и обществени места ще са под засилена охрана. 1200 полицаи ще бдят за съмнителни лица и пакети.  „Потенциален терористичен риск съществува, но той е в контекста на всеки терористичен риск, който съществува в ЕС в контекста на последните събития”, коментира главният секретар на МВР Георги Костов. 

 

По гари и летища пази жандармерията и повече полиция. Проверява се и за съмнителни пакети в кошчетата за боклук.  Не се планира обаче кошчетата да бъдат премахвани, както е в метрото и железниците на повечето европейки държави. На гарата в София обаче кошчетата се почистват на час време, за да се вижда съдържанието им.

 

В същото време втори ден в цялата страна тече операция и срещу нелегалните мигранти. Арестувани са 380 души. 11 от тях - каналджии.