Намерена е и квартира, в която терористите са били отседнали преди атаките

 

Пълна мобилизация на полицията във Франция. Продължава издирването на последният, осми атентатор от Париж. Властите обявиха, че над 115 000 полицаи са на крак. И тази нощ е имало над 100 обиска по време на масирани полицейски акции.

 

В 18-ти район на Париж е открита още една кола, използвана от терористите. Полицията отцепи района и разби стъклата на автомобила, за да го отвори. Намерена е и квартира, в която терористите са били отседнали преди атаките. И още един детайл - сирийският паспорт, открит у един от атентаторите, вероятно не е фалшив. Той е документ на сирийски войник, убит в родината си. Не е ясно как е попаднал у атентатора. Продължават и коментарите как са били допуснати атаките. Има ли пропуски в работата на службите и кой е главният организатор, наричан белгиеца.

 

Разследващите са установили, че Абу Омар е бил в контакт със Салем Абдеслам, който се издирва в момента. Двамата са осъждани заедно за въоръжени грабежи. От месеци насам Абу Омар се издирва от службите за сигурност.

 

„Това е символ на фрапантен пропуск в сигурността на Белгия и на Европа. Това е най-известният белгийски джихадист. Тук не става дума за спяща клетка, а напротив, за най-отявления и познат джихадист”, коментира журналистът Давид Томсон, който е и автор на книга за джихадистите.

 

Абу Омар е организатор на осуетените през януари тази година атентати в белгийския град Вервие. Разследващите предполагат, че той е замесен и в осуетеното нападение през лятото във влака по линията Амстердам-Париж. Въпреки че е бил в полезрението на службите за сигурност Абу Омар успява да необезпокояван да замине за Сирия през 2013 година.

 

В социалните мрежи той приканва младите да се включат в джихада. Първият му успешно вербуван е брат му, който е едва на 13 години.  Той е известен със своята жестокост и дори публикува кадри как влачи с автомобил убити в сражения цивилни сирийци и бунтовници.

 

През август, френски джихадист, завръщащ се от Сирия, е задържа от службите за сигурност. Той разказал, че е бил посрещнат от Абделхамид Абаауд в крепостта на „Ислямска държава”, Ракка. Той поискал от него да извърши нападение по време на концерт. Неведнъж Абу Омар е бил обявяван за мъртъв, а преди няколко месец е локализиран в Гърция. До момента обаче той остава неоткриваем.