Поводът са терористичните атаки в Париж

 

Европа активира мярката за защита от външно нападение. Поводът са терористичните атаки в Париж. Френският президент официално поиска помощ от останалите страни в ЕС и Европа се съгласи. 

 

Министрите на отбраната активираха точка 42.7 от Европейския договор. Според Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, министрите са гласували мярката единодушно.

 

Точка 42.7 гласи, че ако има въоръжена агресия срещу някоя страна-членка на нейна територия, всички останали страни от Евросъюза трябва да окажат цялата помощ, на която са способни. Франция поиска официално активирането на мярката след кървавите атентати в Париж.

 

"Днес демонстрираме своята солидарност с Франция. Ще изслушаме внимателно какво имат да кажат и какво искат от нас. И ще направим всичко по силите ни да им помогнем", заяви министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен. Според министрите, на днешната среща се определят по-скоро тактически ходове, отколкото конкретни бойни действия за подпомагане на Франция.

 

"Тероризмът не може да се пребори бързо. Процесът е дълъг. Трябва да планираме ходовете си. Ако действаме заедно, ще бъдем много по-силни”,  коментира министърът на отбраната на Италия Роберта Пиноти.

 

Това е първият случай, в който член 42.7 се активира. Досега Франция не е поискала от НАТО да активира клаузата за обща защита, която е предвидена в устава на Алианса.

 

Репортер: Антоанета Николова