Скандалът за "опраскването" в съдебната система гръмна преди седмица

 

Изтеклите записи са автентични, чувала съм тези факти". Това заяви на влизане в ДАНС съдия Румяна Ченалова. Тя беше призована за преявяване на обвинение във връзка с делото "Соло". 

 

Още по темата

Преди седмица гръмна скандал след като в публичното пространство се появиха поредица от записи на разговори между Ченалова и бившата вече шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Ясно се чува как "по заповед на Бойко" Янева е трябвало да бъде "опраскана" от главния прокурор Сотир Цацаров. 

 

Разговорите са от февруари в разгара на аферата "Червеи". Заради нея Янева беше обвинена за подписване на безконтролен брой специални разузнавателни средства за по-дълъг от законовия срок време.

 

Във вторник премиерът Бойко Борисов също коментира записите. "Две каки се събрали и си говорят. Да коментираме незаконни неща означава да толерираме незаконните действия", заяви той. 

 

Ченалова беше привлечена като обвиняема за това, че през 2012 година е забавила изпращането на протеста на прокуратурата срещу отменянето на мярката "задържане под стража" по отношение на подсъдимия Илиян Тодоров. Тя е забавила и изпращането на искането на прокуратурата на Тодоров да му бъде забранено да напуска страната. 

 

През 2013 година в момента, в който присъдата на Илиян Тодоров беше потвърдена и от последната инстанция стана ясно, че той не може да бъде открит, за да бъде отведен в затвора.