Бихме могли да участваме и с логистична подкрепа, уточни Николай Ненчев

 

„Естествено, че имаме готовност да участваме в сухопътна операция в Сирия, имаме и задължение. Една от основните мисии, която е пред МО и въоръжените сили е точно такава – да участваме в мироопазващи действия извън границите на България”, заяви военният министър Николай Ненчев, предаде БГНЕС. 


 „Не сме водили до момента разговори в този смисъл. Предполагам, че това решение ще се вземе на ниво министри на отбраната на ЕС и в НАТО”, каза още Ненчев.  

 

„Ако ни бъде поискана помощ от Франция, тепърва ще обмислим това. До този момент Франция не е поискала конкретна помощ от нас, но ако поиска, ще се отзовем в рамките на възможностите, с които разполагаме”, обясни той.

 

Бихме могли да участваме и с логистична подкрепа, с обмен на информация, нещо, което е изключително важно. Разполагаме с доста информация, свързана с нашето военно разузнаване. Считам, че биха могли да поискат в тази посока нещо, биха могли да поискат експертиза, допълнителна информация, свързана с бежанските потоци. Ще окажем пълно съдействие”, уточни Ненчев.  

 

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви категорично, че България няма да участва в евентуална операция срещу „Ислямска държава”.