Западът нанася въздушни удари и никой не е обсъждал нищо повече, заяви Митов

 

„Изобщо не е задаван въпрос дали България ще участва или не в сухопътна операция в Сирия. Западът нанася въздушни удари и точка, никой не е обсъждал нищо повече”, заяви в Народното събрание външният министър Даниел Митов. 

 

„Шенген трябва да остане и да функционира така, както е функционирал до момента. Най-важното за ЕС в момента е да засили охраната на външните си граници и да започне да ги пази сериозно”, заяви още външният министър Даниел Митов в Народното събрание и добави:

 

„Това е начинът, по който трябва да се действа. Трябва и да се подпише и колкото се може по-бързо споразумението с Турция, за да може да бъде контролиран миграционния и бежанския поток”.

 

Тъй като се появиха коментари, че средства от европейските фондове трябва да бъдат пренасочени за справяне с бежанската вълна и за допълнителни мерки за сигурност, вицепремиерът, отговарящ за усвояването на средствата от ЕС Томислав Дончев заяви категорично, че „не е установена нова нужда, за която да харчим европейски пари”.

 

„Това, което мен ме притеснява е, че утре ще се появи ново предизвикателство или вече се е появило и някой ще ни посъветва да харчим средства от ЕС за повече сигурност – например  за оборудване на Гранична полиция и т.н. След това ще се появи трето предизвикателство и за трети път да препрограмираме всички оперативни програми”, коментира Дончев.