Суровите мерки за сигурност не променят начина на живот на хората

 

Ако живот в заплаха е новост за европейците, в Израел това е ежедневие. Затова всички, включително децата, са обучени как и кога да реагират. 

 

Суровите мерки за сигурност обаче не променят начина на живот на народа на Израел

 

За всичко това разказва София Коен. Българка от еврейски произход, живяла в Тел Авив в продължение на 5 години.

 

Децата на Израел живеят в опасност всеки ден. Знаят го, но са спокойни. Родителите им също. София ги описва като креативен и жизнен народ. 

Още по темата

 

„Децата знаят, когато сирените се включат, точно какво трябва да се направи. Отива се в стаята, която е защитена и построена по специален начин, така че вътре да е безопасно”, обяснява София Коен. „В детските градини или в училищата пеят песнички, докато изчакват сирените да спрат, за да се успокояват и да не се страхуват”.

 

Хората съдействат на служителите на сигурността, които са абсолютно навсякъде. На всеки вход, на всяка врата, на публични места, където се събират много хора - гари, заведения, летището. Нямат никакъв проблем с това да бъдат проверени и да покажат какво носят в чантата си, защото знаят, че това им носи сигурност”, разказва още София Коен. 

 

В един летен ден през 2001 година, докато още живее в Израел, само късметът я спасява.

 

„Пред дискотеката "Делфинариум" в Тел Авив терорист се взриви сред тълпата млади хора, които чакаха да влязат в дискотеката. Точно тази вечер с моите приятели имахме намерение да отидем там, но се отказахме и в последния момент и си останахме вкъщи”.

 

В кървавата нощ София и приятелите ѝ - всички те студенти, не разполагали с достатъчно пари и се отказали да излизат. На следващия ден разбрали, че именно това ги спасило да не са сред жертвите - 21 на брой. Всички на възраст между 14 и 18 години.

 

Повече гледайте във видеото!