Терористът Салах Абдеслам не е сред задържаните

 

16 души са арестувани при мащабната антитерористична операция в Белгия, предаде кореспондентът на Новините на Нова в Брюксел Антоанета Николова. Акцията е проведена в Брюксел, Лиеж и Шарльороа.

 

От Федералната прокуратура съобщиха на официална пресконфренция, че терористът, оцелял при атентатите в Париж от 13 ноември, Салах Абдеслам не е между арестуваните. Той бил забелязан в автомобил BMW край Лиеж, но е избягал, по непотвърдена информация - към Германия. Джихадистът се изплъзва за трети път при акции по залавянето му.

 

Един от задържаните е ранен при престрелка, когато се опитал да избяга с автомобил край бар в Моленбек и полицаите открили стрелба.

 

 

Претърсени са 19 къщи в пет квартала на Брюксел и три адреса в Шарлероа, но не са открити оръжия и експлозиви, съобщи федералният прокурор Ерик Ван Дер Сипт. Утре обиските продължават. Водят се разпити.

 

Белгийските власти призоваха за сдържаност в социалните медии, докато се провеждат антитерористичните операции в столицата Брюксел, предаде още кореспондентът на Нова Антоанета Николова. От полицията призоваха медиите и гражданите да спрат да дават информация за операции в ход, за да не се окажат неволни информатори на търсените терористи. Призивът беше отправен и към очевидици. Много хора отклихнаха и започнаха да спамят социалните мрежи със снимки на котки.

 

Училищата и метрото в белгийската столица Брюксел остават затворени и в понеделник заради „сериозна и непосредствена“ заплаха. Болниците ще приемат само спешни случаи, но редовните консултации са отменени.