Според говорителя на Съюза на съдиите не е ясно защо Янева била избрана за шеф на СГС

 

Скандалът с изтеклите записи между вече бившите съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова показва един системен проблем в съдебната власт – за това как се назначават хора на ръководни постове и как политиците се месят в работата на Темида. Това заяви в ефира на „Здравей, България” говорителят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова.

Още по темата


Преди дни стана ясно, че Янева се оплакала на Ченалова за поръчение от премиера към главния прокурор тя да бъде „опраскана”. 


Когато Янева беше избрана за поста председател на Софийския градски съд (СГС), така и не разбрахме с какво тя е по-добра от останалите. Единственото, което се знаеше, беше, че е близка приятелка на всемогъщия тогава Цветан Цветанов. След това обаче възникнаха много проблеми”, коментира Куцкова.


Тя подчерта, че до Висшия съдебен съвет многократно са били изпращани писма с призив за проверка на работата в СГС. Сега Съюзът на съдиите настоява Народното събрание и президентът да вземат отношение към скандалите, разтърсили съдебната система.


НС трябва да завърши съдебната реформа, така че политиците да не могат да оказват влияние върху системата на Темида. Двама от тримата големи в съдебната власт се назначават от президента. Ето защо и той трябва да вземе отношение”, коментира Куцкова.