Сред мерките е да се позволи бреговата охрана да бъде засилена с "Фронтекс"

Европа планира да въведе контрол върху гръцките граници, откъдето през 2016 г. се очаква да минат 3 милиона мигранти, съобщи гръцкият вестник "Прото тема", цитиран от БГНЕС.

 

Вестникът се позовава на поверителен документ от 10 ноември, посветен на бежанската криза.

 

„Терористичните нападения в Париж, заплахите от нови атаки в Лондон и Рим, неспособността на гръцките власти да се справят със ситуацията, измамните съобщения на правителството и очакваната хуманитарна "бомба" в Гърция накара европейските партньори да предприемат спешни мерки, посочва "Прото тема".

 

Сред мерките на правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас е да се позволи бреговата охрана да бъде засилена с „Фронтекс“, съвместно патрулиране на гръцки и чуждестранни екипажи в Егейско море, както и ангажиране на Европол, който ще отговаря за проверка на заподозрените в тероризъм, а гръцките власти ще могат да арестуват лицата, за които преценят, че са опасни.

 

„Въпреки информацията, че Гърция и Италия могат да бъдат изключени от Шенгенската зона, Атина е в центъра на опасните преговори за бъдещето свободно движение на гражданите в Европа. Ако ситуацията в Средиземно море се влоши и има нови терористични атаки, Гърция ще се окаже в много трудна ситуация“, посочва още гръцкият вестник.

 

Европейският съюз обмисля възможността за сътрудничество на Националната разузнавателна служба с европейските служби за обучение на гръцки агенти.