Резултатът - 21 арестувани и един ранен при антитерористичната акция

 

Брюксел под обсада. Арести и тотална полицейска блокада, заради издирването на терористи. Един от атентаторите от Париж, вероятно е поел към Германия. Къде водят следите на терористите и каква е готовността за реакция пред новите заплахи от биологично оръжие?


Трети ден милион и 200 000 жители на Брюксел остават в капана на безпрецедентните полицейски акции. Метрото, училища, детски градини и университети са затворени.

Още по темата


А резултатът от акцията - общо 21 са арестуваните в Белгия за последните 24 часа. Направени са 19 обиска в 6 жилищни квартала. Повече от 1000 униформени са мобилизирани. Остава в сила най-високата 4-та степен на тревога. И въпреки това, основната мишена на мащабните полицейски акции Салах Абдеслам, един от атентаторите в Париж, успя да се изплъзне на службите. Иначе, тук в Брюксел огромен брой полицаи и военни продължават да охраняват местата, където се събират много хора, както и градския транспорт. Болниците приемат само спешни случаи, но редовните консултации са отменени.


Най-издирваният човек в Европа, Салах Абдеслам - все още е на свобода. По непотвърдена информация, оцеелият при атентатите в Париж ислямист,  снощи е успял да се измъкне от полицията.


„До момента не са намерени нито оръжия, нито експлозиви. Салах Абдеслам не е сред арестуваните при обиските”, обяви федералният прокурор Ерик Ван Дер Сипт.


Белгийските власти съобщиха, че по време на снощната мащабна полицейска операция, се е стигнало до стрелба.  


„По време на обиск в снек бар в квартал „Моленбек”, към полицията се насочил автомобил. Служителите на реда открили огън. Автомобилът се измъкнал, но по-късно е спрян. Човекът в него е ранен и е задържан”, обяви федералният съдия Тиери Веертс.


Междувременно френската полиция разпространи снимка на третия самовзривил се на Стад дьо Франс. Властите признаха, че не знаят неговата самоличност и поискаха помощ от гражданите за идентифицирането му.


Действията на специалните части в Белгия за неутрализиране на възможни терористи след атентатите в Париж продължават. За да не се пречи на тяхната работа, властите поискаха медиите и потребителите на социалните мрежи да се въздържат от споделяне на информация за полицейските акции.


И така, вместо да коментират работата на полицията, хората започнаха да пускат снимки на своите домашни котки.


Белгийските медии разпространяват съвети за оцеляване. Експерти съветват още в първите секунди на нападение с безразборна стрелба хората да залегнат и да се престорят на мъртви.
Препоръчва се да се изчака момент за бягство, в който нападателите презареждат оръжията си. Когато се чуят изстрели, най-добрият изход е бягството, но ако това е невъзможно, добре е хората да се скрият и непременно да включат телефоните си на тих режим.


В случай че оръжието е насочено право в някого, спасение може да бъде той да изрече "Аллах акбар" ("Аллах е велик"). Отчита се, че при атентатите от 13 ноември в Париж някои от хората са били пожалени от терористите благодарение точно на този израз.

 

Репортер: Антоанета Николова