Какво знаят германските служби за най-издирвания терорист?

 

Предполага се, че най-издирваният терорист Салах Абдеслам е поел към Германия. Какво знаят германските служби?

 

Службите в Германия предприеха щателни проверки на границата с Белгия именно заради Салах Абдеслам. Твърди се, че той е бил забелязан в БМВ в белгийския град Лиеж снощи. Полицията се опитала да спре колата, но тя не се е подчинила на разпореждането.

 

По-късно беше съобщено, че тази кола няма нищо общо с издирвания. Германските медии твърдят, че въпреки масираните полицейски акции, Салах Абдеслам е успял да избяга от полицията и се е насочил по магистрала Е40 към германския град Аахен. Затова властите повишиха нивото на тревога по границата с Белгия на най-високото.


„Виждаме, че белгийските ни колеги са със специално оборудване, някои от тях носят автоматично оръжие. Основата за това е, че в момента сме насочили вниманието си към опасенията, че може да има въоръжени лица”, коментира Банд Купер, говорител на германската полиция.


Целта на масираните проверки е основният заподозрян за атентатите в Париж Салах Абдеслам да бъде заловен, ако се опита да влезе в страната. Други германски вестници пък пишат, че Абдеслам е бил забелязан в град Алсдорф. Тази информация обаче не е потвърдена от властите.

 

Репортер: Калина Дренска