Капацитетът ѝ ще бъде 100 000 ембриона добитък на година

Най-голямата фабрика за клониране на животни в света ще отвори врати в Китай.
Съоръжението на стойност 200 млн. юана (31 млн. долара) ще клонира кучета, коне и говеда и ще съдържа лаборатория и генна банка, съобщиха от държавната информационна агенция „Синхуа“, цитирани от БГНЕС.

 

Собственици на фабриката са китайска и южнокорейска биотехнологични фирми, както и две китайски изследователски институции.

 

Едната компания се ръководи от Хуан Ву-Сук, който през 2004 г. заяви, че е извлякъл линии на стволови клетки от клониран човешки ембрион – първият подобен случай в историята. Той беше посрещнат като герой в родната си Южна Корея, преди да стане ясно, че изследванията му са свързани с измами и съдържат редица етични конфликти.

 

Новата фабрика ще създава животни като домашни любимци, полицейски кучета, състезателни коне и крави за продажба. Тя се очаква да заработи през следващата година, а капацитетът ѝ ще бъде 100 000 ембриона добитък на година, които в последствие ще нараснат до един милион, заяви председателят на другата компания Сюй Сяочун.

 

Според него „Китайските фермери изпитват трудности да произвеждат достатъчно говеда, за да отговорят на търсенето на пазара“.

 

В интернет вече са публикувани и съвети за това какво трябва да направят желаещите, които искат да клонират починалите си домашни любимци.

 

Въпреки това много потребители на социалните мрежи изразиха скептицизъм по отношение на желанието на потребителите да консумират месо от клонирани животни. Те също така изразиха притеснения и заради това, че фабриката се намира в близост до мястото, където през август експлозия в химическо хранилище уби най-малко 165 души, както и заради стандартите за производство на храна в Китай.