Депутатите са разделени в мненията си

 

Първите реакции на българските депутати след свалянето на руския бомбардировач. Закономерно депутатите от различните политически сили се разделиха по въпроса чия е отговорността за този инцидент. Според едни Русия е прекалила, а според други Турция прави недопустима демонстрация. Така или иначе всички са единодушни, че напрежението ескалира и това създава опасност и за непосредствено близката България. Депутатите настояват също и международно разследване да установи кой е крив и кой е прави при този инцидент.

 

"Това е някакъв тип кибрит в ръцете на някой, който стои върху купа сено. Разбира се, че съществуват рискове за България, защото сме съвсем близо до епицентъра на тази ситуация", коментира председателят на вътрешната комисия Атанас Атанасов.

 

"Това за мен е интересно да науча кой дава команда за свалянето на такива самолети. Известно е по нашите канони, че това трябва да се реши от министъра на отбраната и малко по-нагоре. А там, доколкото аз имам чувството като пилот, се е действало по команда на военните. Но военна е и средата", коментира о.р. ген. Михо Михов.

 

"В случая очевидно става въпрос за много сериозен инцидент, който вън от всякакви съмнения ще засили напрежението между двете страни, който така или иначе съществува. Според мен този акт на Турция е директно предизвикателство към Русия и то в момент, когато тя води война с ИДИЛ", коментира Ангел Найденов от АБВ.

 

 

"Турция ни кара да си зададем един въпрос - на чия страна е Турция - на ИДИЛ или на европейските сили, които искат да приключат този въпрос", коментира Красимир Каракачанов от ВМРО. 

 

И ако по въпроса кой крив и кой прав депутатите останаха разделени, по един друг въпрос показаха пълно единодушие - ситуацията е опасна за България. А според депутатите специалисти по военна авиация, случилото се е като на война. Макар и необявена.
 
 
С мрачна прогноза от Китай към коментарите се включи и премиерът Бойко Борисов

 

"В никакъв случай, когато НАТО - в лицето на Турция, и Русия са в такъв конфликт, това не е добро, не е приятно и не води до положителни резултати", заяви министър-председателят.

 

Повече по темата гледайте във видеоматериалите.