Това съобщават от Министерството на околната среда и водите

Няма европейска директива, която да налага забрана на отоплението с дърва и въглища от 2016 г. Това съобщават от Министерството на околната среда и водите.


„Ако темата бъде повдигната, министерството ще бъде твърдо против. Категоричното становище и политика на МОСВ е да се подобрява състоянието на въздуха не чрез забрани, а чрез стимули”, заявяват от ведомството.


Те поясняват, че от 1 януари 2022 г. ще има промяна в изискванията към отоплителните уреди. Те обаче няма да засягат техниката, пусната на пазара преди тази дата и няма да забраняват нейното използване.


„Изискванията се определят от прилагащ регламент, който засяга битовите отоплителни уреди под 50 киловата. На тази мощност практически отговарят всички домашни отоплителни уреди. Регламентът определя екологични изисквания към тях, включително за енергийна ефективност и за нивата на изпусканите емисии на замърсители”, се казва още в съобщение на МОСВ.


Важен за потребителите е фактът, че след 1 януари 2022 г. „печките“, които се пускат за продажба на пазара, трябва да отговарят на посочените в регламента изисквания. МОСВ препоръчва на гражданите, които планират да подменят отоплителното устройство в дома си преди посочената дата, при избора му да се поинтересуват за нивата на емисии на вредни вещества в атмосферата и да изберат най-щадящото околната среда.