Защо те не са били предупредени и какво правят багерите там?

 

Един багер изправи на нокти стотици хора в жилищен комплекс в София. Наши зрители ни сигнализираха, че пред очите им разкопават път, който е единственият достъп до домовете им. Защо те не са били предупредени и какво правят багерите там?


Абсурдът е пълен. Изненадата голяма. Докато си стои вкъщи, Василики вижда как багер разкопава единственият асфалтов път, който води към дома й в „Драгалевци”. Полиция го охранява.


„Аз си гледам болно внуче. Тя беше полуприпаднала като ми звънна да каже, че махат пътя. Застанахме двете тук, до багера”, обясни Василики.


Никой не знае какъв е този багер и защо разкопава асфалта. След по- малко от час, пред жилищния комплекс в „Драгалевци”, се събират всички съседи - около 200 души. Всички са си тръгнали извънредно от работа. И се чудят. Причината обаче остава неясна. А слуховете са различни.


„Имало отделни участъци от пътя, са собственост на различни собственици и те протестират. Така ни казват. Ние не знаем”, казва жена, живееща в квартала.


„Ние имаме документи, издадени са разрешителни за строеж. Издадени са разрешителни за този път”, добавя друга потърпевша.


Разгневените хора дочули, че служители от строителния контрол в София, се крият в лек автомобил, на метри от багера. Четвърти час хората са на улицата и не отстъпват пред багера. Идва кметът на района.


„Това нещо е станало 2005 г. Този път е построен, асфалтиран, без да е отчужден терена под пътя. Той продължава да бъде незаконен, защото е построен без необходимите документи”, коментира Теодор Петков, кмет на район „Витоша”.


Затова съдът решил,че пътят трябва да се разруши. Преди няколко дни кметът на район Витоша решил да обжалва. Докато чака отговор от дирекцията за национален строителен контрол решиха да направят компромис и да спрат багера.


Ако съдът реши окончателно, че пътят трябва да се разруши идва другия парадокс. От ДНСК трябва да изринат асфалта, след което общината отново да го положи.


Повече по темата гледайте във видеото.