По думите му е важно да не се допуска ескалация оттук нататък

 

Още вчера българските политици се разделиха в мнението си за свалянето на руския самолет в Турция. Според едни това е вероломна демонстрация от страна на Анкара. Според други Русия е прекалила, при това нееднокранто. Политиците обаче бяха единни в друга позициия, а именно, че случилото се е опасно за България.


„За нас Сирия, Ирак, Афганистан бяха сравнително далечни територии, но във времето се получиха тези бежански потоци и тези радикални крайно ислямистки групировки, които пренесоха свои структури в Европа. Така че проблем има. Увеличава се и несигурността в региона. Ние сме партньори в НАТО. В момента имаме нарушаване на пространство в югоизточния фланг на НАТО. Преди това имаше предупреждение между турската и руската страна, но се стигна до този краен конфликтен момент. Оттук нататък не трябва да се допуска ескалация”, коментира за „Здравей, България” Корман Исмаилов от Реформаторския блок


„Трябва да се направят няколко извода от случващото се. Трябва дас е преоцени ролята на Турция в конфликта, защото до преди месец българският премиер и редица европейски политици считаха, че Турция е ефективна бариера срещу имигрантския поток. Днес ние сме свидетели на някои обстоятелства, които будят редица въпроси. Очевидно имаме криза на международното право, нарушаване на международното право. Делиатното в случая е, че в него е въвлечена една страна от НАТО. Това, което със сигурност можем да кажем е, че войната в Сирия не е гражданска, тъй като открито има въвлечени външни сили в нея”, коментира Валери Жаблянов, депутат от БСП.

 


Ето какво още коментираха вчера българските депутати: