Часове по-рано Москва сложи край на доставките на синьо гориво

 

Украйна обяви, че спира да купува руски газ. Според правителството цените, предлагани в Европа, са по-ниски и страната вече няма да пазарува от Русия.


Изявлението съвпадна със спирането на газа от Русия. По-рано днес Москва спря доставките и каза, че Украйна е получила всичко, за което е платила.

Още по темата


Войната на думи е част от поредния спор между Киев и Москва за цената на газа и режима на доставяне. Европейската комисия обяви, че следи случващото се, но засега няма поводи за притеснения, че доставките за Европа ще спрат.

 

Украинската газова компания "Нафтогаз" гарантира, че няма да спре преноса на синьо гориво през територията си за Стария континент.

 

Налягането по газопровода до България е спаднало, след като Русия спря доставките за Украйна. Това съобщи в Китай премиерът Бойко Борисов.  

 

По-малко от една трета от синьото гориво в Европа идва от Русия, но пък България разчита на руското гориво, за да покрие цели 97% от потреблението си. Това прави страната ни възможно най-потърпевша при евентуални газови кризи, смятат експертите. 

 

От правителството успокоиха, че газовото хранилище в Чирен е запълнено и синьото гориво от него може да се използва в случай на нужда.