И двете страни искат мир

 

Ден, след като Турция свали руски изтребител, навлязъл във въздушното й пространство, руският президент Владимир Путин, засили словесния "огън" срещу Анкара и каза, че страната му ще използва в Сирия "всички средства с цел подсигуряване на полетите", включително зенитни комплекси С-400. Освен това обвини турското управление, че подкрепя радикалния ислям и препоръча руснаците да не посещават Турция.

Още по темата


На този фон Анкара и Западът настояват за намаляване на напрежението и изясняване на случая в рамките на дипломацията.


Русия е категорична - свалянето на самолета е умишлен, враждебен акт. Потвърждава го и оцелелият пилот капитан Константин Мурахтин. Той вече е в руската база в Сирия след спасителна операция на специалните руски части. 


"Нямаше никакви предупреждения. Нито по радиото, нито визуални. Изобщо нямаше контакт. Разберете - изтребителите F-16 се движат много по-бързо от нашия бомбардировач. Ако искаха да ни предупредят, лесно можеха да го направят, поемайки паралелен курс на нашия", обясни капитан Мурахтин.


В отговор Турция отново повтори, че има право да защитава своята територия. И разпространи запис, за който твърди, че е едно от многото предупреждения, отправени към руския самолет. 
Русия е готова със своя отговор. Изпраща модерни зенитни комплекси - както разположени на кораби, така и наземни. 


"Мерките за обезпечаване на безопасността на нашите бойни самолети в Сирия не са достатъчни. Във военновъздушната ни база ще бъде изпратен комплекс ракети С-400. И това не е единствената мярка, която ще предприемем", обясни президентът Владимир Путин.


А Турция повтаря - случилото се е реакция на нарушение от руска страна. Въпреки това, Анкара иска мир. 


От Москва идват и сигнали, че диалогът е възможен.


Нямаме намерение да воюваме с Турция. Отношението ни към турския народ не се е променило. Под въпрос са само действията на турските управляващи” обясни руският външен министър Сергей Лавров. 


И днес Европейският съюз, НАТО и САЩ приканиха двете страни да запазят спокойствие.

 

Кореспондент на БНР: Николай Кръстев