Депутатите ни се делиха на русофили и туркофили

 

Напрежение в българския парламент, взаимни бойкоти и разделение на русофили и туркофили. До тази картина доведе инцидентът със сваления руски самолет.

 

След като близо 3 часа темата за Турция и Русия в парламента изглеждаше пълно табу, ДПС наруши мълчанието с декларация в 10 точки и недвусмислена защита на Турция. 

 

„Безспорен факт е, че през последния месец руската военна авиация нарушава въздушното пространство на Република Турция многократно. Нарушаване на въздушното пространство и суверенитета, на която и да е държава-член на НАТО е нарушаване на пространството и суверенитета на самия Атлантически съюз”, заяви Лютви Местан. 

 

Позицията на движението подразни русофилски настроената БСП, която демонстративно напусна пленарната зала. 

 

„Това е знак за отношението, което предизвиква едностранното говорене за събитията на турско сирийската граница”, коментира Янаки Стоилов. 

 

От своя страна БСП размаха пръст на Турция.      

 

„Никоя държава не може да претендира за някакъв контрол на територии, които надхвърлят нейните собствени граници”, допълни Янаки Стоилов.

 

Тук депутатите от ДПС си върнаха демонстрацията и на свой ред опразниха банките си. А военният министър се намеси в опит да умиротвори силите. 

 

„България трябва да бъде максимално умерена, както досега, балансирана, обръщаме се към нашите партньори от ЕС и НАТО да бъдат също мъдри и да намерим решение на този казус в диалог. Вярвам в мъдростта на политическите лидери”, заяви министър Николай Ненчев. 

 

Останалите партии се вслушаха и запазиха мълчание. С изключение на „Атака” - също известен другар на Русия. От партията поискаха парламентът да осъди „престъпното сваляне на руския самолет”.

 

„За нас това е включване на Турция, явно, на страната на ИДИЛ”, заяви Николай Александров от „Атака”. 

 

И въпреки политическите вълнения и тревоги заради близостта ни до конфликтната точка, властта успокои.

 

Към момента няма нито пряка, нито косвена заплаха за националната сигурност на България”, заяви военният министър.