Ще бъдат закупени електромобили, но ако министерството или общината намери пари да си го доплати

 

Нови коли за властта! Правителството ще даде 1 милион лева за хиляда електромобила за министерства и общини. Идеята на властта е по-малко да се замърсява въздухът и да се дава пример на гражданите. 

 

Електромобил - но ако министерството или общината намери пари да си го доплати. 

 

Изчисленията сочат: от националния екофонд, който търгува с вредни емисии, ще се задели милион лева.  

Още по темата

 

По 10 000 лева екоминистерството планира да даде на институциите, които изберат да се движат с електричество. Средната цена на електромобил е около 60 000 лева. Тоест останалите 50 000 за нова кола на министър или чиновник, ще трябва да ги плати ведомството му. В името на добрия пример за гражданите как да се движим екологично.

 

„Администрациите, в тези градове, където има превишаване на нормите на фини прахови частици на въздуха ще имат предимство при кандидатстване”, заяви екоминистърът Ивелина Василева.

 

Идеята е да изтрием лошите евровпечатления от замърсения въздух у нас. 

 

Ако властта реши да си купи електромобили, ще трябва да ги зарежда на всеки 150 км. 

 

По данни на КАТ, в момента у нас има 170 електромобила. Намеренията на властта е да ги увеличи с още 1000. От бранша хем се радват, хем са с резерви.

 

Държава, в която средният доход е 450 евро, това е демонстрацията на липса на идея какво да правим, отколкото следствие от концепция. Няма да електронизираме за 1 година и 1 млн. лв държава с толкова остарял автопарк”, коментира Калоян Желев. 

 

В страната има 34 колонки за зареждане на електромобили. Засега е трудно да говорим за подкрепа на идеята от депутатите, защото екоминистърът не среща разбиране дори от партньорите във властта. 

 

Екоминистърът обеща да последва примера на свои западни колеги и нейното ведомство да си подаде документи за програмата, като още не е ясно как ще става това. Да се вози екологично може да опита и премиерът. Също по западен пример. 

 

Изричното уточнение на ековластта: няма да има масова подмяна на автомобили. Тя ще е пожелание. И ще струва 50 000 за този, който я поиска. Тези, които не я поискат, ще останат в статистиката: у нас има 3,8 млн. автомобили, които не са на електричество и са на средна възраст от 18 до 25 години. Със средна цена между 3000 и 3500 лева.