В София започна поставянето на украса, а на първи декември ще грейне коледна елха

 

Месец преди Коледа: празничният дух - все по-осезаем. В София започна поставянето на коледната украса, а на първи декември ще грейне елхата в центъра.

 

Традиционно, основната украса ще е в центъра. Повечето светлинки ще бъдат рекламни, защото идват от частни фирми. Тази година общината отделя 50 000 лв. за празничното ни настроение. Общо 500 000 лева ще струва украсата в София, но тук влизат и парите от частните фирми. 

 

Още в началото на ноември започна подготовката за Коледа в Рокфелер център в Ню Йорк. 24-метровият смърч е дарение от семейството на Албърт. 

 

„Беше в центъра на къщата ми, а сега ще е в центъра на площада. Хубаво е”, заявява Алберт. 

 

Преди десет дни грейнаха и светлините в Копенхаген. С празнична украса вече са и Лондон и Атина. Дори и в Париж коледните лампички светнаха преди дни, но без традиционните тържества заради атентата. Въпреки тъжното настроение „Шан-з-Елизе” беше огрян от милиони лед светлини. 

 

У нас обаче все още е сиво, защото пак сме закъснели или поне така смятат Пламен и Величка. Срещаме ги на един от малкото коледни базари, които вече са отворили в София. 

 

„Закъсняло е, някъде от 10 ноември трябва да започнат светлинките”, смята Величка.


 
„Трябва повече светлина. Имаше един период, когато се осветяваха бул. „Витоша” и „Мария Луиза”, сега не виждам такава тенденция”, заявява Пламен. 

 

Такава тенденция ще има и тази зима, обещават от общината. Коледната украса ще започне да се поставя още утре по големите булеварди в центъра. 

 

„Опитваме се да затворим цялата отсечка от Петте кюшета до университета, за да я украсим. Тази година ще украсим и с нова украса елхата на Столична община за първи път от няколко години насам”, обясни Ангел Димитров, дирекция „Култура” към СО. 

 

А старата украса можем да видим на едно - две места в София, която очаква началото на декември, за да светне. Тогава ще бъде официално открит празничният сезон и в Благоевград, въпреки че той вече се къпе в коледни светлини. Хиляди лампички осветяват централните улици и районите около училищата още от средата на месеца.