Страната щяла да играе по-активна роля, отколкото досега, в решаването на конфликта

Германия планира да изпрати ескадрила разузнавателни самолети „Торнадо”, в подкрепа на борбата срещу ИДИЛ в Сирия. Това заяви депутат от консервативната партия на канцлера Ангела Меркел, цитиран от АФП и БГНЕС.

 

При посещение в Париж тази седмица Меркел обеща да реши „скоро” как страната ще помогне на коалицията срещу ислямистите в Близкия изток. Днес тя се срещна със силовите министри, преди следобедните им разговори с най-големите партии в парламента.

 

„Германия ще играе по-активна роля от преди,” заяви говорителят по отбранителната политика на консерваторите Хенинг Оте. 

Още по темата

 

Правителството все още не е пуснало официално становище по въпроса. Според Оте страната ще увеличи участието си, което включва доставка на оръжия и осигуряване на военни обучения за кюрдските милиции в Ирак.

 

Не само ще заздравим тренировъчните мисии в Северен Ирак, но ще увеличим ангажимента си в борбата с тероризма, като част от мерките ще бъдат да изпратим разузнавателни самолети „Торнадо”, каза Оте.

 

Германия не е склонна да изпраща свои войници зад граница от Втората световна война насам. Въпреки това, тя се е включвала в миротворческите мисии на ООН на Балканите и другаде, както и в коалицията на САЩ в Афганистан.

 

Страната не участва във въздушните удари срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак. Според Оте, ИДИЛ може да бъде победена единствено по военен път, така че никоя идея не бива да бъде изключвана при борбата срещу тероризма. Той добави, че всяка молба от коалицията срещу ислямистите трябва да се разглежда с „отворен ум”.

 

Германия е изпращала разузнавателни самолети в Афганистан между 2007 и 2010. В сряда правителството реши да изпрати 650 войници в Мали, които да помогнат на френските сили за сигурност в друг район на джихадистка активност.