Той е изготвен, веднага след като стана ясно, че Русия е спряла газа за Украйна

 

България има нов авариен план за действие при газова криза. Той е изготвен, веднага след като стана ясно, че Русия е спряла газа за Украйна. 

 

Авариен план се изготвя всяка зима. В него се казва как ще се изразходва синьото гориво от хранилището в Чирен. Освен че ще се черпи оттам, идеята е да бъде намалена и консумацията. 

 

При драконови мерки за сигурност експертите на „Булгартрансгаз” следят всяка минута какво се случва с природния газ на територията на България. На всеки час диспечерът провежда рутинен разговор с Румъния, за да разбере какво става по тръбата на входа на България.  

Още по темата

 

Ромен Кишкин работи там от 20 години. И никога няма да забрави една нощ, в която телефонът рязко иззвънява. 

 

Зимата на 2009-та, на много от графите пишеше нула”, спомня си Ромен Кишкин. 

 

Тогава целият кризисен щаб се озовава в тази зала за 30 минути. В продължение на дни денонощна работа, посрещат и изпращат най-тежката газова криза в историята ни. 

 

„Смятам, че грешка не сме допуснали тогава.  Доста опит добихме, да се надяваме, че сме подготвени за по-тежки ситуации”, заявява Ромен Кишкин.  

 

Страната ни използва 10 милиона кубически метра природен газ на ден, а през територията ѝ преминава още пет пъти по-голямо количество за съседни страни. Тогава веднага затварят изходните точки, така че горивото да остане у нас. Задейства се и хранилището в Чирен. А с новия авариен план, запасите в него трябва да стигнат за три месеца. Но при условие, че сериозно се намали консумацията. 

 

Трябва да се осигури непрекъснато захранване на така наречените защитени клиенти. Това са болници, детски градини, държавни учреждения”, заяви Валери Петров, началник "Съхранение на природен газ" в "Булгартрансгаз". 

 

Първи се изключват производства, които имат резервно гориво. Сред тях са и топлофикациите. Но това не означава, че ще останем на студено. Просто ще превключат на алтернативно гориво – мазут. 

 

„Имаме количествата, те се намират в този резервоар зад мен. Конкретно в този резервоар има 1200 тона мазут, който е достатъчно минимум пет дне да издържим в случай, че се стигне до спиране на газта. И то така че клиентите да не усетят нищо по радиаторите си”, обясни Петър Костадинов от "EVN Топлофикация" - Пловдив. 

 

След това могат да купят още от горивото, но така или иначе няма как да работят на мазут повече от 10 дни, защото това гориво доста замърсява въздуха, затова еконормите ограничават прекомерната му употреба.