Предвижда се спиране на вноса на храни и земеделска продукция

 

Русия започва икономическа война с Турция. Предстои изготвянето на план за рестриктивни мерки.  

Още по темата

 

Те ще включват забрана за внос на определени стоки, спирането на двустранни проекти, изтеглянето на руски работници, както и преразглеждане на договори между Русия и Турция. От Кремъл казаха, че чакат Турция да се извини официално за свалянето на самолета и да накаже виновните за това решение, а Анкара обяви, че извинение няма да има.

 

Първите конкретни мерки срещу Турция се очакват в сферата на търговията и земеделието. Предвижда се спиране на вноса на храни и земеделска продукция. "Правителството е инструктирано да изработи система от икономически и хуманитарни мерки като реакция на тази агресия", заяви Медведев.

 

Турция внася в Русия храни за над 1 милиард долара годишно. Държавният регулатор вече обяви, че 15 процента от стоката не отговаря на руските държавни стандарти.  „Продукцията им редовно нарушава правилата. Правителството разпореди на контролните органи да извършат стриктни проверки на вноса от Турция”, заяви земеделският министър Александър Ткачов.

 

Министърът на икономиката каза, че се обмисля отмяната на полети от и за Турция. Ще бъде преразгледан и проекта за газопровода „Турски поток”. "Досега не сме чули извинение от лидерите на Турция, нито пък намерение да ни компенсират за понесените щети. Не показват и намерение да накажат виновните за извършеното престъпление. Изглежда ръководителите на Турция умишлено вкарват двустранните отношения в задънена улица”, заяви руският президент Владимир Путин.

 

В същото време турците не изглеждат склонни да се извиняват. "Чуват се някои заплахи. Ще прекратят общите проекти. Такава позиция отива ли на политици? Истинският държавник трябва да седне на масата за преговори  и да изчисти получилите се грешки. Ако вместо това правим емоционални изявления, няма да се получи", категоричен беше турският президент Реджеп Тайип Ердоган. 

 

По темата работиха международният редактор на Нова Момчил Минков и кореспондентът на БНР в Москва Николай Кръстев