Регистрационните табели на автомобилите ще са с различна цена в различните части на страната

 

Регистрационните табели на автомобилите ще са с различна цена в различните части на страната. До това се стигна, след като опитите на МВР да избере нова фирма, която да изработва номерата, удариха на камък. Така, вече всяка дирекция сама си посочва производителя на табелите.

 

Регистрацията на автомобили е спряла почти в цялата страна. Дори в КАТ – София където се регистрират най-много автомобили също се взимат спешни мерки за решаване на проблема с дефицита на табели. На практика поне до Нова година там се спира пререгистрацията.

 

За да се реши генерално проблемът, отделните областни дирекции на полицията започват отделни обществени поръчки. А това означава различни цени за различните краища на страната. 

 

На повечето места в страната табели вече няма.

 

„Свършиха наличните табели в секторите”, обясни Иван Расоков - началник на КАТ – Хасково.

 

А изход няма.

 

„За тези, които са нов внос, няма опция. Трябва изчакат”, заяви още Иван Расоков.

 

Затова шофьорите в Хасково, които трябва да регистрират нов автомобил, чакат повече от седмица.

 

Пунктовете за регистрация са затворили врати и в други части на страната. А в София вече минават на план Б и табели се слагат само на колите - внос.

 

„В момента идват коледни и новогодишни празници, хората си купуват много нови автомобили и те нямат българска регистрация, нямат табели, ако ги пуснем наведнъж, ще има проблем с номерата и няма да могат да си използват автомобилите по празниците”, заяви Тенчо Тенев – началник на КАТ – София.

 

А пререгистрацията само се декларира с молба на място в КАТ. Всеки ден тук се сменят номерата на поне 500 коли.

 

„По наши разчети и изчисления до Коледа ще имаме табели”, заяви Тенчо Тенев.

 

А след това – проблемът остава.

 

„Ние се надяваме, че до Коледа ще има допълнителни количества номера. Ние сме заявили в момента и се надявам да нормализираме регистрацията”, заяви началникът на столичния КАТ.

 

Нормализирането на регистрацията ще става с отделни конкурси за отделните области. Те ще са до 66 000 лева без ДДС и няма да могат да се обжалват. Така цената на табелите ще е различна във всички области и на места регистрацията може и да мине 50 лева. Сега за табела се плаща 4.87 лева. А в някои части на страната като Севлиево,  където се регистрират малко автомобили, а транспортът е скъп, може и да не се яви нито един кандидат. 

 

Проблемът вече удари и бизнеса на вносителите на коли.

 

Очаква се дори след мини конкурсите табелите в някои области като София да свършат отново за седмица-две.

 

Колко точно ще струва регистрацията и пререгистрацията в различните краища на страната предстои да разберем, след като бъдат сключени новите обществени поръчки. Засега обаче регистрацията е спряна почти в цялата страна.