Това сочи проучване на Световната метеорологична организация

 

Изминаващата 2015 година вероятно ще се окаже най-топлата в историята. Това сочи проучване на Световната метеорологична организация.

 

Със или без глобално затоплане, работата на бай Жоро си върви. Отговаря за подготовката на ледената пързалка в центъра на София. 

 

„Няма топлене, няма студено. Затворена е шатрата. Тоест навънка температурата може да е и 15 градуса, вътре полето го поддържаме на минус 7 градуса. Тогава е най-хубаво за пързаляне”, заявява Георги Георгиев.  

Още по темата

 

Не е толкова хубаво обаче, че средната температура на Земята се покачва все повече. Според учените от една страна това се дължи на феномена „Ел Ниньо”. Това е климатично явление, което се повтаря през около 5 години в тропичните части на Тихия океан и променя времето на много места. Другата причина за глобалното затопляне са парниковите газове - резултат от човешката дейност.

 

„Те фактически действат на Земята като палто - колкото са повече, толкова по-дебело палто облича Земята и топлината остава на Земята, не излиза в космоса”, обясни климатологът доц. Елисавета Пеева. 

 

Климатолози обаче напомнят, че в историята на Земята е имало много по-топли епохи. И все пак заедно с климата, трябва да се променяме и ние. На високо политическо и икономическо ниво. 

 

„Хората от тяхна гледна точка, може би не е чак толкова лошо, защото зимите ще са по-топли, ще плащаме по-малки сметки за парно”, смята Елисавета Пеева. 

 

Сигурно е, че зимата става по-кратка. И все пак всяка зима се надяваме, че поне за Коледа ще има сняг. 

 

„Твърде далече е, за да можем да кажем за един конкретен ден, един месец след днес, дали ще вали сняг, или не”, заяви синоптикът Анастасия Стойчева. 

 

Със или без сняг само след няколко дни бай Жоро вече ще е готов да ни посрещне на ледената пързалка.