Москва е информирала САЩ за мисията на СУ-24, изтъкна президентът

 

Продължава противопоставянето между Москва и Анкара след свалянето на руския бомбардировач. Владимир Путин изключи възможността Турция да не е могла да разпознае руския самолет и нарече тези твърдения на турските власти оправдания. 

Още по темата

 

Русия не е разполагала средства за противовъздушна отбрана в Сирия, защото не е очаквала атаки срещу своите самолети от страна на Турция, заяви още руският президент след среща с френския си колега Франсоа Оланд.

 

Той добави, че Русия е информирала Съединените щати за мисията на руския самолет, свален от Турция.

    

След известен период на мълчание, тонът между Русия и Турция започна да се втвърдява. Двете страни продължават да отстояват позициите си за обстоятелствата, при които е свален самолета и поне на този етап, не смятат да отстъпват. Русия не е очаквала атака срещу своите самолети от страна на Турция, заяви още руският президент след среща с френския си колега Франсоа Оланд.

 

"Има технически възможности за отбрана от ракетни нападения, включително и термична защита. Ние не използвахме нито една от тях, повтарям, защото смятахме Турция за приятелска страна и просто не очаквахме нападение оттам", заяви Путин. Косвено той отправи обвинения за инцидента и към Съединените щати.

 

"Американската страна, която оглавява коалицията с участие на Турция, знаеше времето и местонахождението на нашите самолети. И точно там бяхме ударени. Питам тогава, защо даваме тази информация на американците?", коментира господарят на Кремъл. 


В същото време турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди в интервю пред френска телевизия, че турските пилоти не са знаели, че самолетът е руски.

 

"Ако знаехме, че самолетът е руски, щяхме да го предупредим по различен начин. Нарушението на нашето въздушно пространство можеше да бъде предотвратено с предаването на тези предупреждения по различен начин и с активирането на различни канали", заяви Ердоган. 


Той отказва да поднесе поисканите от Москва извинения и изрази съжаление, че Владимир Путин не е отговорил на телефонните му позвънявания: "Обадих се на руския президент малко след инцидента, но той така и не ми върна обаждането".

 

И докато двете страни взаимно се обвиняват, Москва вече работи върху ограничаването на икономическите връзки и инвестиционните проеки.