Събраните данни от Агенцията за национална сигурност ще се съхраняват до 29 февруари 2016 г.

Спецслужбите в САЩ спират програмата за електронно следене на гражданите на страната, считано от 29 ноември. Това съобщи говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Нед Прайс, цитиран от БГНЕС.

 

Той уточни, че събраните през последните 5 години данни от Агенцията за национална сигурност (АНС) ще се съхраняват до 29 февруари 2016 г. Записите ще бъдат унищожени, веднага щом бъде взето решение от Специалния американски съд по надзора върху дейността на чуждите разузнавания.

 

През юни Конгресът на САЩ прие законопроект за забрана на електронното следене на американски граждани. Президентът Барак Обама подписа закона, станал известен като „Акт за свободата на САЩ“. Той не позволява на спецслужбите да вземат на своя глава данните за телекомуникациите на американските граждани от компаниите провайдери. Тези сведения ще се съхраняват в корпоративните архиви, а за достъпа до тях АНС, ФБР и другите спецслужби ще трябва да искат разрешение от съда.

 

Реформата по събирането на оперативните данни от спецслужбите на САЩ чрез електронни средства бе предприета от Барак Обама под натиска на обществеността след разобличенията на Едуард Сноудън, бивш служител на АНС.