Недоволни шофьори излязоха на шествия с автомобилите си

 

Пореден протест срещу новите цени на винетките в цялата страна. Недоволни шофьори се организират да излязат с автомобилите си на шествия в 29 града на страната. Предвижда се годишният винетен стикер за леките автомобили да поскъпне с 30 лева или с малко по-малко от 50%.

 

Видео: БГНЕС

 

В Русе шествието стигна до "Дунав мост".

 

"Неморално е от хората в Северна България да се иска тази цена. Липсва хубав път между Русе и Велико Търново, а магистрала "Хемус" така и не е завършена", коментираха жители на крайдунавския град.  

 

Видео: БГНЕС

 

Над 50 автомобила участваха в протестното шествие в Благоевград. Недоволните шофьори се събраха в 13.00 часа пред ЮЗУ "Н. Рилски" и 20 минути по-късно, с надути клаксони и развети трибагреници, потеглиха по улиците на града.

 

Видео: БГНЕС

 

Десетки шофьори се събраха на паркинга до входа на парк "Марица" в Димитровград, за да се включат в Националния протест срещу поскъпването на винетките.


За събитието, обявено в една от социалните мрежи, се очакваха над 100 протестиращи, но след втората обиколка на града те достигнаха близо 50 коли. Автошествието се охраняваше от четири патрулки и предизвиква задръстване в централната част на града.


Протестиращите в Димитровград настояват винетките да останат на досегашните си цени даже да поевтинеят.

 

Видео: БГНЕС

 

Пред катедралата във Варна също се проведе протест срещу високите цени на винетките.

 

"Всеки който смята, че състоянието на пътищата е плачевно, че държавата не може да осигури безопасно придвижване и вдигането на цените на винетните стикери е цинично при тези условия, то нека ни подкрепи", призоваха организаторите.

 

 

В София вувузелите на демонстрацията засвириха по обяд пред Народното събрание. Посланието към властта - новата цена на винетните стикери е неоправдано висока.


Под плътен полицейски кордон, колоната се понесе към Орлов мост, където спря движението за половин час. Последва километрично автошествие до разклона към Летище София.

 

 

В Бургас в шествието срещу увеличението на винетките затрудни за близо час движението към автомагистрала „Тракия”. Над 300 автомобила с развети знамена и надути клаксони изразиха недоволството си от това да плащат по 97 лева за винетка при липсваща добра пътна инфраструктура.


Протестиращите не приемат доводите на управляващите, че увеличението е заради ремонтите на пътища. Не приемат и начина на ценообразуване на винетките.


Водачите на автомобили се заканиха да организират и трети протест, ако гласът на недоволството им не бъде чут и днес.