Ведомството препоръча да се осъществяват само неотложни пътувания

 

Турското външно министерство прикани гражданите на страната да отложат всякакви пътувания до Русия, ако те не са наложителни.

Още по темата

 

Посолството на Турция в Москва на два пъти беше замеряно с яйца и домати. Анкара каза, че турски фирми в Русия също са станали обект на нападения. Затова гражданите са призовани да следят внимателно обстановката и да не пътуват до Русия.


Мярката идва ден, след като Москва обяви, че премахва безвизовия режим за турски граждани. Досега Русия не беше въвеждала едностранно такава мярка спрямо никоя държава.


Междувременно от Анкара отново дойдоха призиви за помирение. 


"Много сме натъжени от инцидента със самолета. Искаме да не беше се случвал. За съжаление стана. Но се надявам да не се повтори. Турция никога не е търсела да предизвика конфликт или напрежение", категоричен бе турският президент Реджеп Ердоган.


Въпреки тези думи, той не се извини официално - нещо, което руснаците обявиха, че очакват от управляващите в Турция.


А в самата Турция бяха шокирани от показно убийство на противник на правителството. Докато давал интервю на улицата, адвокат, известен с критиките си към управляващата партия, бил застрелян от неизвестен извършител.


Камери на няколко телевизии се оказаха под кръстосан огън между цивилни полицаи, охраняващи адвоката и неизвестните нападатели. Един полицай е бил убит. Общо 11 души са пострадали.