Европа ще оцелее, ако запази идентичността си, смята Елена Поптодорова

 

Бяхме свидетели на първия „11 септември” за Европа”, коментира в „Комбина” посланикът на България във Вашингтон  Елена Поптодорова. 

 

Европа ще оцелее, ако запази идентичността си и то с не най-любезни мерки и жертвайки малко идилия, малко евроромантизъм и отивайки към евроскептицизъм. Имам предвид, както укрепване на границите, така и строга преценка на бежанците и по-сериозни условия, при които те биват приемани и интегрирани ”, коментира още тя. 

 

Мандатът на посланик Поптодорова изтича през 2016 година. Тя обаче все още не знае какво ще прави след това.  „След това ще търся вариант да употребя своя дългогодишен опит по някакъв начин. ООН няма как да е опция за мен, тъй като този тип международни организации се самозахранват вътрешно и всеки, който е кандидатствал знае, че трудно става изведнъж отвън да попаднеш в системата” ,обясни тя. 

 

„Не съм се замисляла за президентския пост заради спецификата на вътрешната политика, аз съм излязла от вътрешната политика и това беше съзнателно взето решение. Не съм съжалила за това”, каза още посланик Елена Поптодорова.