Ще има и приоритетни направления в университетите

 

Висшите училища вече ще получават част от парите си само, ако дават по-добро образование, решиха депутатите. В същото време работодателите продължават да не намират качествени кадри. 

Още по темата

 

Експерти твърдят даже, че  кризата в търсенето и намирането на качествени кадри все повече се задълбочава. За 25 години броят на студентите в държавните университети се е увеличил от 90  на 190 000. Висшите училища започнаха да разкриват специалности заради принципа, че парите следват студента, а много често от тях няма нужда.  Точно затова вече ще се дават пари за качество на образованието.

 

Законите на физиката са част от живота на Марио от години. Днес той е сбъднал мечтата си и учи космическа и квантова физика, но е един от малкото, които са избрали да учат именно това. „Повечето млади хора се насочват към специалности като икономика, право, туризъм - там, където ще изкарат повече пари”, смята Марио.

 

 „За последните 5 години имаме 15% намаление на децата, които излизат от училище,  а през следващите 2 години този спад на децата, които завършват училище ще продължи”, коментира заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

 

 „Когато единственият критерий за получаване на пари е броят на студентите, стремежът е да имаме повече студенти, затова ние постоянно откриваме нови специалности. Това продължава 2-3 години, а след това всички специалности се закриват”, коментира ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” Анастас Герджиков.

 

Фирмите също не са доволни. „53% от работодателите не могат да намерят подходящия персонал”, обясни Надя Василева, която работи във фирма за подбор на персонал.

 

Отговорът на държавата е да се дават повече пари не на брой студенти, а за качество. От догодина една четвърт от парите ще идват само, ако образованието в университетът е добро. Поетапно тази субсидия ще се увеличава и през 2020 60% от парите ще се дават за специалностите с добри резултати.

 

„Там, където икономистите се обучават добре и се реализират добре, даже ще увеличим финансирането за висшето училище, но там, където тези икономисти не могат да си намерят работа, очевидно е по-добре да се насочат към друго място”, обясни заместник-министърът на образованието и науката. 

 

Като изход от кризата държавата ще направи приоритетни направления в университетите. За кадрите от тях  ще има предварителна прогноза, че ще са нужни на пазара. Ще се направят и защитени специалности, за които няма много желаещи да се обучават, но са важни за икономиката ни.

 

 Глад на пазара продължава да има за инженери, ИТ-специалисти, мениджъри и финансисти.