Анкара обеща по-добър контрол над милионите бежанци на своя територия

 

Европейският съюз и Турция договориха сделка за спиране на миграционната вълна. Анкара обеща по-добър контрол над милионите бежанци на своя територия. В замяна получава пари, визови облекчения и подновяване на преговорите за влизане в Европейския съюз. 

 

Брюксел може да започне преговори с Турция по отделни глави за членството й още в началото на следващата година и дори да разгледа възможности за либерализиране на визовия режим до една година. Европа сложи на масата и три милиарда, за да се удържат имигрантите на турска територия.

 

Европа няма да дава пари и отстъпки на вересия. Турция трябва да гарантира с договор приемането обратно на имигранти, дошли в Европа през нейна територия и да осигури контрол на харченето на парите на европейския данъкоплатец.  

 

Финансовата рамка с разпределението на парите за Турция ще оформи българският комисар Кристални Георгиева. България обаче няма да допусне това да е за сметка на кохезионните фондове за страната. Коя страна колко ще дава предстои да се договаря. 

 

Кореспондент: Антоанета Николова